Annonse
04:00 - 03. juni 2011

«Jeg klarer ikke forsones med min nazi-unnskyldende venn»

Annonse

Spørsmål: K. og jeg ble begge født like etter krigen. Vi var venner på skolen. Faren til K. var nazist. Etter krigen ble han satt i fengsel. Min far var på sin side antifascist og satt dødsdømt i KZ-leir i tre år. Etter krigen var han invalidisert. Ingen av fedrene våre sa noe nedsettende om den andre. De hindret ikke meg og K. i å leke sammen, men da studietiden kom, mistet vi likevel kontakten. Etter 40 år møttes jeg og K. igjen, men det viste seg at fortiden var blitt tydeliggjort for oss begge. Vi er ikke i stand til se bort fra våre fedres politiske valg for 71 år siden. K. ønsker å rehabilitere faren. Han er kritisk til rettsoppgjøret og det negative synet på NS. Jeg for min del mener statskuppet, okkupasjonen og diktaturet var utilgivelig landsforræderi. Fra andre land leser vi om forsoning, enkeltmennesker tilgir hverandre og det er beundringsverdig, men K. og jeg har ikke noe å tilgi hverandre for. Vi er uenige om hva slags samfunn vi vil leve i. Hva skal vi gjøre?

Designer, 69, Akershus
 

Svar: Det er jo alltid en trist historie når venner, som setter pris på hverandre og oppsøker hverandre, skal holdes tilbake av gamle motsetninger mellom fedrene. Men det var nok langt vanligere før at man møttes som representanter for en slekt eller en familie. Det er bare i de aller siste generasjonene at en person først og fremst representerer seg selv, sin egen livshistorie og sine egne valg. I etiske og moralske sammenhenger er vi blitt selvansvarlige, og familietilhørighet alene kan i prinsippet verken dømme eller frikjenne noen.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll