04:00 - 03. juni 2011

Ingen åpen dør til EU

Selv om Ratko Mladic stilles for retten, har Serbia en lang vei å gå til EU-medlemskap.

Arrestert: Ratko Mladic da han ble arrestert. Tirsdag ble han sendt til Haag.Foto: Scanpix

General Ratko Mladic bærer et stort ansvar for forbrytelsene som ble begått i Bosnia under krigen i 1991––95. Deriblant beleiringen av Sarajevo, som varte i tre og et halvt år og kostet 10 000 menneskeliv, og massakren av 8000 bosnisk-muslimske gutter og menn i Srebrenica i juli 1995. Den uken massakren pågikk, var 400 lett bevæpnede nederlandske FN-soldater tilskuere til grusomheter de ikke kunne forhindre.

For Nederland har kravet om at Serbia må utlevere Mladic til Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) – med sete nettopp i Nederland – vært en ufravikelig betingelse for å formalisere Serbias tilnærming til EU. Enkelte mener at Mladic ble avslørt nå fordi Nederland allerede hadde varslet et veto til høsten mot at EU innvilget Serbia kandidatstatus. Arrestasjonen av Mladic kom også rett før ICTYs sjefanklager skulle legge frem en rapport til FNs sikkerhetsråd 6. juni som ville ha beskrevet Beograd som svært lite samarbeidsvillig.

Avsløringen og utleveringen av Mladic var en helt nødvendig, men neppe tilstrekkelig forutsetning for at Serbia kan bli medlem av EU. Eller som EUs utvidelseskommissær Stefan Füle poengterte: Utleveringen er kun ett punkt av mange som nå kan strykes på en fortsatt lang liste av betingelser.

Annonse