12:32 - 28. november 2011

Grenseløst naturlig

Gi ungdommene Paradise Hotel før Trekant tar dem.

Med serien Trekant har NRK skapt en sjangermessig hybrid av pornografi, reality og opplysnings-tv. Sjangerblandingen er et verktøy for å påtvinge en seksual-etikk – både på dem som deltar og dem som ser på.

NRK plasserer tre vakre, unge mennesker sammen i en leilighet i syv uker. I statskanalens tjeneste sendes de «hver uke ut på forskjellige oppdrag for å utforske den seksuelle verden», som programmets fortellerstemme sier. Rammen lover altså klassisk reality: Seeren skal få noe som er mer personlig, mer «ekte» enn et tradisjonelt seksualopplysningsprogram.

Vi skal få bli med på en slags seksuell dannelsesreise i regi av NRK. Ved siden av alder og bosted er det kun den seksuelle identiteten til deltakerne som presenteres. Vi får vite at Johanna «så langt i livet bare har hatt vanlig sex», at Even «har lyst til å være god i sengen» – og at Benjamin er «spent på om han er så seksuelt erfaren som han tror».

Men den personlige rammen er villedende: Selv om serien viser ungdommer som flytter sammen i kollektiv på Torshov, er de også definert av NRK som programledere. Johanna, Even og Benjamin deltar i en kvasi-reality der de har en klart definert rolle som seksuelle utforskere i opplysningens tjeneste. NRK har bestemt seg for hvilken historie de vil fortelle – ungdommenes eneste rolle er å spille ut historien.

Konseptet er grunneleggende postmoderne: Seksualitet er rollespill, iscenesettelse og lek med identitet. Det skal aldri forstyrres av begjær eller følelser mellom de tre som bor sammen. Programmet bringer seksualitet over fra naturen til kulturen: Her er det estetikkens og mekanikkens lover som gjelder. Det handler om å lide for skjønnheten og læres opp i nytelsesteknikker. Det er derfor aldri noen fare for at vi skal bli vitne til at det foregår noe verken følelsesmessig eller seksuelt mellom de tre (selv om programmets navn insinuerer noe annet). Deres seksuelle realiseringsprosess er rasjonell, planlagt og individuell: Benjamin sitter i stua og håper at Johanna skal klare å få til en orgasme på soverommet sitt.

Annonse