Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Godnasjonalismen

Ola Borten Moe og Morten Søberg kan være i ferd med å finne Sps vinneroppskrift.

Annonse

Dagens Næringsliv (DN) hadde denne uken en nyhet som alle andre medier hadde oversett: I Statsråd for fire uker siden ble det bestemt at Norges Bank skal miste retten til å utgi minnemynter. Finansdepartementet skal heretter selv bestemme hva som skal markeres og hvem som skal minnes i sølv.

Ingen stor sak i seg selv, men begrunnelsen og opphavsmannen er interessant. Det er Senterpartiets statssekretær Morten Søberg som har jobbet for å få til endringen, og det er han som sier til DN at han kunne tenke seg å få laget en minnemynt for nynorskens far – i 2013 er det 200 år siden Ivar Aasen ble født. For som statssekretæren sier: – Å holde frem med nasjonsbygging er viktigere enn på lenge.

Tidligere i vår var det olje- og energiminister Ola Borten Moe som slo et slag for samme sak. Da Statoil kunngjorde at det sannsynligvis er store mengder olje på Skrugard-feltet nord for Snøhvit, tok det bare noen dager før statsråden døpte om feltet til Sverdrup. I oljebransjen så man først på dette som en kuriositet, men nå har alle skjønt at navneskiftet var viktig for Borten Moe. Vi skal minnes våre nasjonale helter, og Johan Sverdrup – parlamentarismens far – er en av de største.

Annonse