Annonse

Annonse

15:30 - 15. desember 2011

Etikeren

«Bør man i anstendighetens navn la være å lese Min kamp?»

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no

Inntil bind 6 hadde jeg ingen kvaler med å lese Karl Ove Knausgårds Min kamp. I første bind skriver han om forfallet i sin farmors hus på den tiden da hans alkoholiserte far bodde – og døde – der. For onkelen er det en æressak å få frem at han og hans familie tok godt vare på forfatterens farmor, og hans argumenter gjengis faktisk ganske overbevisende i Min Kamp 6. Det heter seg at vi ikke lever i en æreskultur, men akkurat det å ta vare på sine foreldre er vel og bør vel være en æressak også for oss? Og knapt noe kan være mer støtende enn at faktisk utvist omsorg trekkes i tvil. Hva mener Etikeren? Bør man i anstendighetens navn la være å lese dette verket?

Selvstendig næringsdrivende (52), Oppland

Svar: Knausgårds bok er et eksperiment i en vanskelig sjanger. Boken er ingen vanlig roman som består av rene og uskyldige løgner. Fiksjonen består i at den skal være hyperdokumentarisk. Dermed følger det et faktisk ansvar med teksten, fordi den uvegerlig sprer anklager i alle himmelretninger. Riktignok sparer forfatteren heller ikke seg selv, men jeg er langt fra sikker på om det gir ham rett til å spre dritt om noen av dem som av en eller annen grunn dukker opp som ufrivillige gjester i hans hyperdokumentariske basar. Nettopp virkelighetsfiksjonen gir fortelleren et ansvar som han ellers ikke ville ha hatt.

Lenge før Knausgårds tid har romantiske skrullehoder vært villige til å ofre livet for kunsten – eller i alle fall kommet med slike erklæringer. Uten musikken ville livet ha vært en feiltagelse, skrev Nietzsche. En hel hær påstår at de har «ofret sitt liv» for kunsten. Det som er nytt og betenkelig hos Knausgård er at han er mer enn villig til å dra andres liv ned i søla for sin egen kunsts skyld. Det betyr ikke at man i anstendighetens navn bør holde seg borte fra verket, men det betyr muligens at verket også gir ganske andre lærdommer enn dem forfatteren vil formidle. Den infantile ansvarsløsheten hos forfatteren blir en kraftig påminnelse om det som savnes, om det faktiske ansvaret som vi alltid har overfor våre nærmeste – også når vi skriver bøker.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Spaltister