04:00 - 06. mai 2011

«En sang for Norriges unge flagg!»

En viss dag nærmer seg, og jeg vil i anledning 17. mai benytte sjansen til å børste støvet av et dikt som i flere år ble regnet som Norges nasjonalsang. Diktet er «Flaggsang» av Conrad Nicolai Schwach.

ANTIKVARIATET

Juristen Conrad Nicolai Schwach (1793–1860) er i dag mest kjent for sin åpenhjertige selvbiografi Erindringer af mit liv, men på 1820-tallet ble han hyllet som en betydelig poet. Han skrev sin «nasjonalsang» lenge før Bonden ble nasjonsbyggernes viktigste byggesten, og før noen hadde hørt om Asbjørnsen og Moe. «Flaggsang» har en utpreget maritim tematikk, som slås an allerede i førstelinjen. Hva flagget skal brukes til er klart, det skal smykke nasjonens flåte. Interessant er det at i Schwachs sang er det ingen antydning til bitterhet eller hat mot danskene, tvert imot understrekes det at flagget er et stolt yngre søsken av Dannebrog, hvis tilblivelsesmyte også er vist til i diktet.

«Flaggsang» er fra Schwachs tid som sakfører i Arendal, og i min barndom der ble det sagt at diktet ble til mens poeten satt på Norges første vannklosett. Klosettet var en innretning med en bekk som rant ned langs fjellet bak Kalleviggården og ut i sjøen, og inspirert av vannmengdene skal førstelinjen ha blitt formet. Ryktet verken bekreftes eller avkreftes av Schwach selv, som imidlertid forteller at han laget sangen til en fest i nettopp Kallevigs gård. Diktets første fremføring skal ha høstet stormende bifall.

Annonse

Mest lest

Siste