Annonse
04:00 - 03. juni 2011

Det finnes få endelige svar

Hvilken strategi – fritt liv eller del av et fellesskap – gir best formering?

Superorganismer: Det finnes bier som lever alene. De klarer seg selv, samler sin mat og steller sine unger. Og det finnes kompliserte samfunn. Foto: Getty Images
Annonse

I min forrige betraktning tok jeg for meg forestillingen om samarbeid i naturen, og konkluderte at det finnes mye som ligner, men lite som virkelig er samarbeid – i den betydning vi mennesker bruker begrepet. Konkurranse er utbredt, og der arter «samarbeider», blir alltid den ene utnyttet av den andre.

Samarbeidsbegrepet er imidlertid langt mer interessant enn som så – hvis vi bare legger bort kravet om full gjensidighet.

Den moderne cellen er et samarbeid mellom to bakterier, slo vi fast sist. Dermed er mennesket en symbiose av to ulike organismer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»
«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»