Annonse
04:00 - 07. oktober 2011

Umulig sykehusstyring

Det er mulig regjeringens sykehusstyring er god, men det kommer ingen til å se – og da er den politisk mislykket.

Annonse

Som vanlig legger regjeringen opp til å øke overføringene til sykehusene neste år. I løpet av de siste ti årene har Helseforetakene fått mer enn 16 milliarder kroner ekstra (justert for prisstigning). Men nok blir det aldri. Fra alle kanter av landet kommer det protester mot de stramme budsjettene, og ved Oslo Universitetssykehus er det så store omstillingssmerter at det mer ligner dødskramper.

Hva som egentlig skjer ved de store Oslo-sykehusene er det umulig å bli klok på. Når et nødvendig IKT-prosjekt i 100-millionersklassen tilsynelatende bare skrinlegges, virker det som om den lokale ledelsen er udugelig. Når topplederen trekker seg i protest mot urealistiske budsjetter og omstillingskrav, er det Helsedepartementet og Helseforetakets ledelse som kommer i et dårlig lys, mens det er de ansatte som fremstår som vanskelige og sutrete, når pengebruken i Oslo sammenlignes med sykehus andre steder i landet.

Kanskje er det så enkelt at Oslo-sykehusene er enda mer komplekse og kunnskapstunge enn andre sykehus, og at de bare er ustyrlige. Går man et tiår tilbake i tid, var det Oslos lokalpolitikere som mislyktes med å være sykehuseiere. De forsøkte med stram budsjettstyring, og stadig nye direktører, men de endte som oftest opp med å tigge til seg stadig nye ekstrabevilgninger fra staten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse