Annonse
04:00 - 08. juli 2011

Demokratiets domstoler

Når politikere og velgere i tiår etter tiår lar domstolene begrense politikken, må det være fordi de ønsker det, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Selv om det ikke er tradisjon her i landet for å diskutere Høyesteretts praksis og posisjon i samfunnet, dukker det med stadig kortere mellomrom opp enkeltsaker der forholdet mellom domstolene og de folkevalgte kommer opp til debatt. Slik det gjorde forrige uke, da Høyesterett ga ledelsen i Gjensidige rett i at de kunne nekte ansatte å beholde jobben etter at de er fylt 67 år. Hvordan kunne rikets øverste dommere komme til en slik konklusjon, når hele det politiske Norge ser på det som et overordnet mål å få oss alle til å jobbe noen år ekstra før vi pensjonerer oss?

Her skal det ikke svares for Høyesterett eller sies noe som helst om dommens virkning for andre enn Gjensidige. Det er påstanden om at domstolene forstyrrer politikken som skal drøftes. Den fremmes i mange nasjonale debatter, men aller mest i ordskiftet om EUs utvikling. Nationen har denne uken både på reportasje- og kommentarplass minnet om en av fagbevegelsens og Nei til EUs største stridssaker for tiden - nemlig kampen for å kunne kreve tarifflønn ved utlysning av offentlige anbud.

Overvåkningsorganet for EØS-avtalen, ESA, viser til ferske avgjørelser i EU-domstolen som etter ESAs mening gjør det umulig for offentlige virksomheter å stille krav om tarifflønn når de legger oppdrag ut på anbud. Og som alle nå vet: EØS-avtalen forplikter Norge til å harmonisere både regler, lover og lovfortolkninger med EU. Konklusjonen er at noen dommere i Luxembourg har bestemt at et av de mest effektive verktøyene mot sosial dumping ikke lenger kan brukes. Om noen år kan en norsk dommer i Luxembourg - han som sitter i EFTA-domstolen ? bekrefte denne avgjørelsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse