Annonse
04:00 - 17. desember 2010

Utenriksanalyse: Nytte og idealer går ikke hånd i hånd

Verdier og interesser kan ikke bli to sider av samme sak, slik utenriksministeren hevder.

Annonse

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skriver i et debattinnlegg i Aftenposten at Norges utenrikspolitikk må styre unna både idealismen og egeninteressen. Han ønsker å føre en politikk som ligger mellom disse ytterkantene, og som han kaller global realisme. Andre steder er denne politikken beskrevet gjennom et utvidet interessebegrep.

Kjernen i Støres visjon er en politikk som på en og samme tid begrunnes ut fra ideelle motiver og egeninteresse. Som Støre skriver i Aftenposten, er Norges innsats for fred begrunnet ut fra internasjonal solidaritet og universelle menneskerettigheter. Men, understreker han, begrunnelsen er også realpolitisk.

Denne doble begrunnelsen for norsk utenrikspolitikk ser ut til å ha blitt et varemerke for Støre, selv om han slett ikke er alene om den. De fleste norske utenrikspolitikere har fra tid til annen forsvart freds- og bistandspolitikk med referanse til nytteverdien.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse