Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Utenriksanalyse: Nynasjonalisme i Afrika

To begivenheter kommer til å prege Afrika i år: fotball-VM i Sør-Afrika, og markeringen av 50 års uavhengighet i flere tidligere kolonier.

Nynasjonalisme: Afrikansk selvhevdelse er noe vi vil se mer av, også under fotball-VM. Sørafrikanske fans feirer på tribunene. Foto: Scanpix
Annonse

En ny type nasjonalisme brer seg i Afrika, og vi kommer til å se at den får utløp under årets store begivenheter. En drivkraft bak denne nynasjonalismen er at mange afrikanere er lei av å være begrenset av krefter utenfor deres egen kontroll.

50 år etter hovedbølgen av avkolonisering spiller Afrika samme rolle i verdensøkonomien nå som da, nemlig som råvareeksportør. Fremdeles lever rundt halvparten av afrikanerne sør for Sahara under fattigdomsgrensen, den samme andelen som i 1981. I samme tredveårsperiode er antall fattige fordoblet, fra rundt 200 millioner til 400 millioner. Spørsmålet i dag er hvor mye velstand for hvor mange en strategi basert på fortsatt råvareeksport kan generere.

De stadige skiftene i etterspørsel og pris på råvarene gjør det vanskelig å planlegge og fordele på grunnlag av eksportinntektene. Strategien trues også av mer tørke og flom i kjølvannet av klimaendringene, og av de eksterne oppkjøpene av mye av Afrikas dyrkbare jord.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse