Annonse
04:00 - 08. januar 2010

Utenriksanalyse: Nynasjonalisme i Afrika

To begivenheter kommer til å prege Afrika i år: fotball-VM i Sør-Afrika, og markeringen av 50 års uavhengighet i flere tidligere kolonier.

Nynasjonalisme: Afrikansk selvhevdelse er noe vi vil se mer av, også under fotball-VM. Sørafrikanske fans feirer på tribunene. Foto: Scanpix
Annonse

En ny type nasjonalisme brer seg i Afrika, og vi kommer til å se at den får utløp under årets store begivenheter. En drivkraft bak denne nynasjonalismen er at mange afrikanere er lei av å være begrenset av krefter utenfor deres egen kontroll.

50 år etter hovedbølgen av avkolonisering spiller Afrika samme rolle i verdensøkonomien nå som da, nemlig som råvareeksportør. Fremdeles lever rundt halvparten av afrikanerne sør for Sahara under fattigdomsgrensen, den samme andelen som i 1981. I samme tredveårsperiode er antall fattige fordoblet, fra rundt 200 millioner til 400 millioner. Spørsmålet i dag er hvor mye velstand for hvor mange en strategi basert på fortsatt råvareeksport kan generere.

De stadige skiftene i etterspørsel og pris på råvarene gjør det vanskelig å planlegge og fordele på grunnlag av eksportinntektene. Strategien trues også av mer tørke og flom i kjølvannet av klimaendringene, og av de eksterne oppkjøpene av mye av Afrikas dyrkbare jord.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister