Annonse

Annonse

04:00 - 30. april 2010

Reaksjonære gener

Harald Eia har gitt høyresiden evolusjonsbiologisk skyts. Høyre og Frp holder klokelig nok avstand.

Illustrasjon: Marvin Halleraker

Programlederen i NRKs tv-serie Hjernevask har gjenreist forestillingen om en deterministisk menneskenatur. Med det er han blitt en politisk aktør.

Når Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen inviterer Eia til samtale, koketterer han med at han bare er komiker. Men det ligger mye makt i å ha klart å ødelegge omdømmet til elitens kulturbaserte forklaringer, samtidig som mannen i gata har fått oppreisning for sine naturbaserte forklaringer.

Eia har latterliggjort det sosialdemokratiske synet på mennesker som blanke ark med ubegrenset potensial, og han har sådd tvil om at enhetsskolen kan viske ut klasseforskjeller. Velgerne vil ikke lenger forholde seg ukritisk til den forskningen som utgjør fundamentet for mye av politikernes argumentasjon.

Dette vil utvilsomt påvirke den sosialdemokratiske retorikken. Helga Pedersen er imidlertid tydelig på at mulige kjønnsforskjeller ikke påvirker hennes ideologi: «Selv om kvinner og menn er ulike biologisk sett, så rokker ikke det ved min overbevisning om at vi skal ha en politikk som sikrer kvinner og menn rettigheter og plikter både i arbeidsliv og familieliv.»

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Spaltister