04:00 - 13. august 2010

Frisk luft

I disse urolige tider trenger verden litt norsk kristenjazz.

Hvem visste at forfatteren Jan Kjærstad startet sin kunstneriske karriere som pianist i Ten Sing-koret Impuls? Eller at samtidskomponisten og tidligere formann i Norsk Komponistforening, Håkon Berge, begynte i det kristne progrockbandet Keryx? At familien Nikolaisen, og artister som Silje Nergaard og Tord Gustavsen, har lært å spille i kirken, er knapt en hemmelighet. Ten Sing-miljøet har levert musikere til norsk jazz og rock i nærmere 40 år. Et av pionerbandene var fusionjazzgruppen That’s Why.

På sekstitallet var den norske kristne musikkindustrien like stor som den sekulære. Plateselskaper som Lu-Mi, Klango, Ansgar og Eton ga ut hundrevis av singler og album. Stjerner som Kjell og Odd, Evie, Tvers og supergruppen Frisk Luft mot Åndelig Forurensing, bestående av Rune Larsen, Ivar Skippervold, Arnold Børud og Kjell Fjallsett, solgte alle til gullplater. Kristenungdommen snekret sammen egne fanziner og valfartet til musikkfestivaler som Alt er ditt-festivalen i Skien eller Gospel Festivalen i Trondheim.

I filmen Broder Gabrielsen fra 1966, skrevet av psykiateren Victor Borg, spiller Alf Malland lekpredikanten Gabrielsen som innser at det trengs mer enn guds ord for å omvende ungdommen. Ved hjelp av «de moderne rytmer» får han skarer av unge tilhørere. Broder Gabrielsen kan sees på som en karikatur av den kristne musikkbransjens uredde evne til å suge til seg nye musikktrender. For ved siden av bunker med lovsangplater, finnes det mange andre sjangre representert i den norske kristenmusikk-katalogen. Fra Ålesund bandet Good News med sin fusionfunk à la Herbie Hancock, til Ten Sing koret Crossings ambisiøse psykedeliaplate Lyset fra 1972, hvor Erik Hillestad vrenger ut djevelens stemme gjennom en fuzzboks. Man finner inderlige singer-songwriters som Rolf Wagle og Bøyde Aks til progga protestvisesang med Kari Hansa og Gregers Hes. Om du lurer på hva de danset til på bedehuset kan du sjekke ut gladsvett kristendisco og boogie med band som Soli Deo, Kainos og Presens. Denne evnen til å suge opp musikalske trender har fortsatt helt frem til i dag. Hvem kan glemme rap-pionerene Våt Sopp eller den kristne black metal-gruppen Lengsel?

Annonse