Annonse
04:00 - 03. desember 2010

Forskningsfronten

Kongen og dronningen var fetter og kusine

pressebilde fra Folkehelseinstituttet
Annonse

Alle mennesker er i slekt, og noen er nærmere beslektet enn andre. Inngifte var regelen blant rike landeiere, adelige og kongelige i Europa inntil nylig.

Håkon VII giftet seg med sin kusine Maud, Olav V med kusine Märtha og Charles Darwin med kusine Emma Wedgwood. Darwin var svært bekymret for virkningen av dette på hans ti barn, og tok initiativ til å samle informasjon om inngifte i den engelske befolkningen ved hjelp av et enkelt spørsmål i folketellingen. Det ville parlamentet (House of Commons) ha seg frabedt. Historisk har inngifte kanskje vært den vanligste formen for ekteskap. I faraoenes Egypt ser det ut til at man i en periode oppfordret til ekteskap mellom søstre og brødre. Cleopatra var datter av et søskenpar. Selv giftet hun seg med to av sine yngre brødre, men fikk ingen barn med dem. Senere fikk hun barn med Marcus Antonius og Julius Caesar.

Inngifte er oftest definert som ekteskap mellom en kvinne og en mann som er tremenninger eller nærmere beslektet. Det er ikke ekteskapet, men foreldreskapet mellom nære slektninger som gir økt risiko for sykdom og død hos barna, og klare medisinske virkninger av inngifte er påvist bare hos barn med foreldre som er søskenbarn eller nærmere beslektet. Studier fra de siste 20 årene indikerer at inngifte er utbredt og kanskje økende i hyppighet på verdensbasis, og ekteskap mellom søskenbarn er den vanligste formen. Genetikeren Alan Bittles forsøker å holde oversikt over forekomsten av inngifte globalt på nettsiden www.consang.net. Han forteller at inngifte er mest utbredt i Nord-Afrika, Midtøsten, Vest-Asia og Sør-India, der 20 til 50 prosent av alle ekteskap inngås mellom nære slektninger. Bittles anslår at mer enn halvparten av verdens befolkning lever i regioner der inngifte er vanlig. I store deler av verden er det imidlertid sparsomt med informasjon om inngifte.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse