Annonse
04:00 - 12. november 2010

«Jeg har begynt i et nytt firma og er i tvil om hva som er korrekt oppførsel»

Etikeren svarer.

Illustrasjon: Stine Kaasa
Annonse

Spørsmål: Jeg har nylig begynt å arbeide i et større konsulentfirma, og jeg er i tvil om hva som er korrekt oppførsel når man møter personer i gangene, og da særlig hvis man møter dem for tredje eller fjerde gang. Det går jo greit om morgenen og første gang man møtes den dagen: «God morgen» brukes før man legger om til «hei». Det oppleves som veldig unaturlig å si «hei» for andre gang, man kan selvsagt si «hei igjen», men synes også det virker rart. Jeg forsøkte å spørre en kollega av meg om hva han gjorde, og han sa han bukket til alle han møtte. Jeg har sett ham gjøre det, og det fungerer meget bra gjennom hele dagen. Likevel er jeg i tvil om jeg kan begi meg inn på bukkingen. Min kollega er av den eksentriske sorten (han kan for eksempel endre dialekt etter hvem han prater med), men kan jeg regne med at min kollega har truffet blink med tanke på bukking? Har du i motsatt fall noen tips når det gjelder nøytral og høflig tone når man møtes for tredje, fjerde gang i løpet av en dag?

hAAKON b, Oslo
 

Svar: Det er alltid riktig å signalisere at man legger merke til at andre er til stede. Men selvsagt kan det bli vel mye «hei!» og bukking hvis man traver rundt i korridorene hele dagen. Det finnes andre muligheter. Å utveksle blikk eller nikke eller smile bekreftende er også teknikker det går an å utprøve. Noen kan lykkes med en liten håndbevegelse som ikke viser annet enn at man har merket seg den andres nærvær. I et større konsulentfirma er det sikkert også flere avdelinger. Da vil det kanskje være naturlig å legge noe mer hjertelighet i nikket til dem som tilhører ens egen avdeling eller som man har hatt direkte profesjonell kontakt med i løpet av dagen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse