Annonse
04:00 - 19. november 2010

«Finnes det argumenter for anonymitet?»

Etikeren svarer.

Annonse

Spørsmål: Jeg vil tro at du har fått reaksjoner på din anonymitet? Bidrar ikke anonymitet til å støtte opp under en bestemt fare for feilslutning, nemlig den at vedkommende som skriver kan uttale seg på vegne av andre enn seg selv, at identitet er underordnet eller uvesentlig i de spørsmålene som diskuteres? Vi går lettere inn i et objektivt landskap når subjektet får gjemme seg i terrenget han nødvendigvis alltid er en annen del av enn vedkommende som spør om retningsanvisning. Finnes det argumenter for anonymitet? Hvilke, i så fall?

Gunnar Pettersen, Valen
 

Etikeren: Selv oppfatter jeg saken helt annerledes. Hadde jeg underskrevet mine svar med for eksempel «Gunnar Pettersen», så ville man straks ha spurt hvem denne Pettersen var, som trodde at han kunne uttale seg om etiske dilemmaer på andres vegne. Man ville lese svarene i lys av det man fikk vite om personen – i våre dager googler man jo dem man har noe usnakket med. På den måten kunne man kvitte seg med de ubehagelige påminnelsene eller også få bekreftet det man var enig i. Nå står teksten for seg selv og er akkurat så mye eller lite verd som det den påstår. Jeg har faktisk ikke fått noen andre reaksjoner på anonymiteten. Og for å være helt ærlig, har den en praktisk side, fordi jeg som nå svarer på spørsmålene, kan forlate skuta og erstattes uten at spalten blir nedlagt av den grunn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse