Annonse
04:00 - 24. desember 2010

Utenriksanalyse: Årets julegaver

Kontanter i lommen gir folk flest mulighet til å styre egen utvikling.

Annonse

Hva ønsker våre barn seg til jul og bursdag? Penger, sier ofte døtrene mine. Da føler de seg vel mest sikre på at de får det de trenger og ønsker seg. Pluss at penger er «kjekt å ha». De er ikke alene om å tenke sånn. Men er det ikke slik med bistand også? Det er knapt overraskende om mennesker der ute kanskje heller vil ha pengene våre utbetalt direkte enn gjennom en mengde prosjekter som de ofte ikke har valgt selv. Mer overraskende er det kanskje at dette faktisk kan være smart når det gjelder både omfordeling, bærekraft og som bidrag til økonomisk vekst.

Internasjonal bistand beløper seg til over 700 milliarder norske kroner årlig. Av det står Norge for 25 milliarder. Riktignok er de fattigste landene blitt rikere det siste tiåret, men klasseskillene og ulikheten har økt mange steder, og de aller fattigste er blitt hengende etter.

Her hjemme diskuteres det i hvilken grad man skal prioritere de fattige i bistandspolitikken. Bistanden må målrettes, mener enkelte, og da mot dem som trenger den mest. Slik målrettet bistand til helse, utdannelse og annen velferd organiseres gjerne i store programmer med en stor administrasjon. I tillegg må sentralforvaltningene i disse landene sette av betydelige ressurser for å kanalisere utenlandske overføringer, sette ut tjenestene på anbud og besørge antikorrupsjonstiltak.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse