Annonse
04:00 - 19. november 2010

Utenriksanalyse: Verden og vi i 2030

Norge har ingen slagplan for hvordan vi skal opptre i en verden som ser annerledes ut om 20 år.

Annonse

I Norge diskuterer vi fortsatt EØS-avtale, EU- og Nato-medlemskap som om lite har endret seg ellers i verden. I andre land har globale maktforskyvninger gitt grobunn for et vell av fremtidsscenarier og påfølgende diskusjoner om nye slagplaner og strategier for utenrikspolitikk. Britene, amerikanerne, australierne har alle sine strategier. Afrikanske land følger etter. Siste nummer av Foreign Affairs plukker opp hansken. Så hvordan tror de verden vil se ut i 2030?

De neste tiårene vil sannsynligvis bli omstillingsår. Klimaendringer, rask befolkningsvekst, press på naturressurser og ideologisk oppsving vil prege verden. Vi kan vente oss ustabilitet både mellom og internt i land.

De fleste er sikre på at makten flytter sørover og østover. Kina vil trolig overta den økonomiske ledelsen som verdens supermakt foran USA. Kina er mer avhengig av utenlandshandel enn andre – kinesernes vekst har vært ressurskrevende, avhengig av land, skog, vann, olje og metaller som de er avhengige av å hente inn utenfra. Med dette følger sårbarhet og et økende behov for også å påvirke de politiske rammene for investeringene.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse