Annonse
04:00 - 16. juli 2010

Ingen høyrebølge

Høyrebølgen er her på nytt, hører vi. Mer sannsynlig er det at Høyre kaprer ansvarlighetsvelgerne.

Annonse

De siste månedenes meningsmålinger er entydige: Høyre og Frp er samlet sett større enn noen gang, og det er realistisk å snakke om en blå-blå regjering etter valget i 2013. Meldingene om en ny høyrebølge er riktige i den forstand at de to partiene som betegnes som høyrepartier går frem, men de er gale dersom det i høyrebølge-begrepet ligger en oppfatning om at det er flere velgere enn før som ønsker seg høyrepolitikk.

Den mest sannsynlige forklaringen på Høyres fremgang er at de overtar misfornøyde velgere fra Arbeiderpartiet og sentrum. Partiet har etter valget sist høst profilert ansvarlighet og styringsdyktighet foran klassiske høyresaker. Det går lenge mellom hver gang man hører høyrepolitikere argumentere for mindre skatt, færre reguleringer og strengere innvandringspolitikk. Når Høyres leder Erna Solberg plutselig har gått til topps på popularitetsmålingene skyldes det høyst sannsynlig at velgerne etterlyser handlekraftige, men moderate ledere.

Siv Jensen og Frp har stort sett stått stille siden valget. Om det hadde vært en reell høyrebølge i landet, skulle man tro at det radikale alternativet til dagens regjering hadde styrket seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse