04:00 - 12. februar 2010

Godt brød og godt sirkus

Få har vel i moderne tid betydd mer for det franske kjøkken enn Paul Bocuse.

Kokekunstens historie rommer navn som i seg selv vekker lysten på et godt måltid. Paul Bocuse er et slikt navn. Født 11. februar 1926 i Collonges-au-Mont-d’Or i Rhônedalen, feirer han således i disse dager 84 år. Tross en hjerteoperasjon er han i full vigør i sine restauranter, utenfor og i selve Lyon, og ellers i verden hvor han kan evangelisere for det franske kjøkken, åpne spisesteder og gastronomiske institusjoner. Eller sette i gang kokkekonkurransen Bocuse d’Or, hvor norske kokker tidvis har gjort rent bord. Dette uoffisielle verdensmesterskapet sier alt om hvilket gullkantet papir navnet Bocuse er. I 1961 fikk han utmerkelsen «Meilleur Ouvrier de France», og noen år senere «Commandeur de la Légion d’honneur». Paul Bocuse er en levende legende, en slags kokekunstens general de Gaulle. Med sitt godslige, furete ansikt og runde figur inkarnerer han samtidig kjøkkenets nødvendige autoritet.

 

Bocuse føyer seg slik inn i den historiske rekken av de store franske kokker med navn som Vatel, Escoffier, Carême, og i nyere tid Chapel, Ducasse, Passard, Senderens, Loiseau, Boulud, Lenôtre, Savoy, Blumenthal, Troisgros, Hellstrøm, Adrià, Keller, Gagnaire, Darroze, Robûchon, Meneau, Veyrat, Haeberlin, Girardet, Guérard, Roth, Vergé, White og Ramsey. For å nevne noen, hvorav mange nok høflig foretrekker å stille seg bak gudfaren fra Lyon. En av Bocuses signaturretter er trøffelsuppen VGE, servert i en middag på Elyssé-palasset i 1975, da Valéry Giscard d’Estaing var Frankrikes president.

Annonse