Annonse
04:00 - 27. november 2009

Korrespondentbrevet: Utmattelsessyndrom

For russere overskygges klimatrusselen av hverdagens farer.

Industriell soloppgang: Over elven Moskva i byen ved samme navn. Foto: Igor Gusarov/Flickr
Annonse

I Russland bryr vi oss overhodet ikke om klimaendringer, særlig ikke vi menn, som dominerer den politiske arenaen. Vi har en forventet levealder på 61 år, og medianalderen vår er 34. Det betyr at de fleste av oss vil være pleietrengende eller døde innen 2030, året for «en perfekt storm», ifølge den britiske regjeringens sjefrådgiver for forskning, professor John Beddington. Kvinner lever lengre (74 år), men de bryr seg ikke, de heller.

Sannheten er at livet i Russland byr på så mange umiddelbare trusler at global oppvarming fremstår som et litt søkt problem. Hvorfor bry seg om smeltende isbreer, hvis du kan bli tatt til fange av terrorister under en teaterforestilling og så gasset av spesialstyrker? Hvorfor bekymre seg for ozonlaget, når en full politimann kan skyte deg ned i nærbutikken? Statistisk er det lite sannsynlig at man havner i en situasjon som de nevnte, men samtidig skjer slike tragedier med en overveldende regelmessighet i Russland. De okkuperer offentligheten og setter mer prosaiske farer som trafikkulykker i skyggen. Det sistnevnte har kostet 21 000 liv hittil i år, ifølge offisiell statistikk som listig nok utelater de som døde mer enn tre dager etter ulykken.

Noe som ligger nærmere klimatematikken, er at Russlands meteorologiske komité innrømmer at hundre prosent av moskovittene lever med høy eller veldig høy luftforurensning. Alle her har opplevd «Moskvas utmattelsessyndrom», en tilstand som gjerne kommer på vindstille dager og nærmest gjør en suicidal, eller «oksygenforgiftet». Statistikken over luftveissykdommer er ikke til å stole på, men antallet hostende, nysende og feberhete mennesker er høyere i Moskva enn noe annet sted jeg har vært.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse