Annonse
04:00 - 11. desember 2009

Korrespondentbrevet

Vanvouver er Asias fotfeste på det amerikanske kontinentet.

Åpent: I hvert fall for innvandrere som bidrar positivt til den kanadiske økonomien. Fra Chinatown, Vancouver. Foto: Flickr
Annonse

Før i tiden forbød Canada asiatisk, latinamerikansk og afrikansk innvandring. I dag er Vancouver sterkt preget av Canadas relativt nye, åpne innvandringspolitikk, som har gitt asiatisk masseinnvandring. Blandingskulturen har skapt Vancouvers vekst og dynamikk. Byen er en av verdens yngste og rikeste metropoler.

«Hva skiller India fra Kina?» heter det i en vits i Vancouver. Svaret er: «Det gjør Fraserelven.» Byens mest kinesiske bydel er Richmond, ikke langt fra flyplassen, nord for elven Fraser. Sør for elven breier inderne seg. En tredjedel av innbyggerne i Vancouver er født i Asia, 21 prosent i Kina. Vancouvers mest vanlige navn er Lee, Wong og Chan. I halvparten av alle husstander snakkes et annet språk enn engelsk. Mange av innbyggerne er dessuten forretningsfolk, som klekker ut markedsstrategier for Kina, Japan og USA, snarere enn for Canada.

Sameksistensen skjer forbløffende friksjonsløst. Der USA skryter av å være en smeltedigel, er Canada en mosaikk. I praksis er USAs modell assimilasjon til «the American way of life». I Canada er det integrasjon med plass for alle. Nylig foreslo et muslimsk råd å innføre forbud mot burka, mens konservative (hvite) lederskribenter tok til motmæle mot et slikt «ukanadisk» forslag.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse