Annonse
04:00 - 18. september 2009

Kimmeridge: Spretten middag

Kimmeridge ble unnfanget blant vinranker i Provence etter en meget gunstig sommer. Dette kan forklare det sterke streif av sydlige strøk, av boulevarder med mytiske barer og sagnomsuste restauranter, som preger hans skriverier.

Illustrasjon: Marvin Halleraker
Annonse

Det er ikke hver kveld man dinerer med en berømt sosialantropolog, arkeolog og språkforsker fra Collège de France, Frankrikes mest prestisjefylte institusjon for høyere utdannelse og forskning. Raus med sine enorme kunnskaper og sitt gode humør, sørget vår franske gjest for at det ble en livlig aften, en historisk kveld, for å si det slik.

Det er heller ikke hver dag man kan feire en Oslo-restaurants tiårsjubileum. Hyggelige restaurant Mares i Frognerveien bød på seg selv gjennom en jubileumsmiddag. Med fisk, naturligvis: «Fiskelykke gjennom ti år». Hvordan oversetter man det til fransk? Bonheur de pêche? Ingen enkel nøtt å knekke, tydeligvis.

Men når franskmenn får servert veltillaget fisk og litt hvit burgunder, er alt såre vel og fiskelykken et faktum. «Ingen fullkommen glede uten at gastronomien får en finger med i spillet,» slår vår slagferdige antropolog fast, og måltidet forløper med så spretne kommentarer til dette og hint, og særlig til matens historie og dens aktuelle fremtoning på tallerkenen, at man skulle tro den ferske fisken fortsatte å sprelle i munnen. Det gode måltidet gjør at vi alle kommer raskt på fornavn, og etter ristede kamskjell med parmesansjy, dampede blåskjell og fennikkelsjy og før kamchatkakrabben i sprø deig på jordskokkpuré, skalldyr- og trøffelsjy, siterer gjesten sin kollega Jean Bottéro, som i tillegg til å ha vært assyriolog og ekspert på Mesopotamia, var en stor gastronom (også i betydningen omfangsrik) som stadig minnet omgivelsene om at «man aldri skal dømme en mager person, det kan jo være en tidligere tjukkas», un ancien gros. Bottéro hadde blant annet forsket i mathistorie i gamle Mesopotamia (se Cuisine et Gastronomie en Mésopotamie Ancienne fra 1982), som så ofte kalles for sivilisasjonens vugge, og dermed også sivilisasjonens kjøkken.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse