Annonse
04:00 - 13. november 2009

Poltisk analyse: Mediepolitisk sløvhet

Teknologien og medieøkonomien forandrer seg raskt. Ikke så rart kanskje, at politikerne henger etter, men de må i det minste bry seg.

Annonse

Høyres kultur- og mediepolitiske talsmann Olemic Thommessen gjorde denne uken et nytt forsøk på å reise en bred mediepolitisk debatt, i et stort oppslag i Dagsavisen tirsdag. Som vanlig ble det stille etterpå. Hans politiske motstandere virker ikke interessert i å ta debatten, og det igjen førte til at de store redaksjonene velger seg andre debattemaer.

Trond Giskes manglende interesse for den mediepolitikken han har hatt ansvar for de siste fire årene er illustrerende. Det var ikke der de potensielle velgergevinstene lå, og da gjorde han så lite han kunne inntil de siste dagene da han ryddet bordet: Utlyste ny TV2-konsesjon, tok og ga lokalradiokonsesjoner og nedsatte pressestøtteutvalg i en rasende fart. Konsesjonsprosessene for tv og radio var sterkt på overtid, mens pressestøtteutvalget fikk en så romslig tidsfrist at man kan lure på om Kulturdepartementet har forstått omfanget av den krisen som nå rammer de aller fleste mediehus.

En årsak til at Giske, og de aller fleste andre politikere, er så uinteresserte, må være at de ikke ser hvordan enkeltpolitikk overfor NRK, pressen, tv-kanalene, radiostasjonene og nettleverandørene summerer seg til noe som er mye større og viktigere, nemlig en offentlighetspolitikk. De tar det for gitt at vi også i fremtiden vil ha brede offentligheter der det blir mulig både å informere om, og å debattere, samfunn og politikk. Det er en forutsetning som kan vise seg ikke å holde.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse