Annonse
04:00 - 20. november 2009

Politisk analyse

Regjeringens klimapolitikk er tydeligere enn de fleste oppfatter. Milliardene brukes på regnskog og CO2-fangst – resten skal markedet ta seg av.

Annonse

Miljøorganisasjonene, opposisjonen og en samlet presse har helt rett: Det er ikke mulig å stole på at regjeringen vil opprettholde gunstige støtteordninger for klimavennlig adferd. Bare vent: I det øyeblikket mange nok av oss har kjøpt elbil, er det sannsynlig at regjeringen øker avgiftene – slik at vi betaler «riktig pris» for den plassen vi opptar på veien, og dessuten stimuleres til å kjøre buss.

Paradoksalt nok er uforutsigbarheten rundt klimapolitikkens enkeltordninger et resultat av en ganske så konsekvent og gjenkjennelig overordnet politikk. Den målbæres av Jens Stoltenberg og Finansdepartementet, og bygger på en tanke om at et globalt CO2-kvotesystemet kan redde klimaet, og at det ikke under noen omstendighet vil være riktig å la det ene eller andre klimatiltaket forstyrre den generelle økonomiske politikken.

Biodieselavgiften, som nå blir tvunget igjennom både i regjeringspartiene og på Stortinget, ble på prinsipielt grunnlag varslet allerede i fjor vår. Da skrev finansminister Halvorsen et brev til Stortinget der hun minnet om at alle som bruker veiene bør betale for slitasje, støy, ulykker og andre ting, og at hun ikke kunne love at miljøvennlige biler skulle slippe avgifter for alltid. Hun refererte også til stortingsdokumenter fra 1990-tallet der en enstemmig finanskomité sluttet seg til dette prinsippet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister