Annonse
04:00 - 23. oktober 2009

Terapi: Den kjølige paragraf 4-4

Tvangsmedisinering er kanskje det mest krenkende tiltaket storsamfunnet har satt i system. Det betyr ikke at det er feil.

Annonse

For snart ti år siden hadde jeg min debut som tvangsbehandler. Jeg var ny assistentlege og hadde fått i oppgave å iverksette tvangsbehandling av en ung, kvinnelig pasient. Vedtaket var fattet av overlegene. Slike vedtak fattes i henhold til Psykisk helsevernlovens paragraf 4-4: «Behandling uten eget samtykke». Frivillig behandling hadde ikke lyktes og pasienten hadde ikke fått medhold i sin klage på vedtaket til helsemyndighetene.

Jeg gikk inn på rommet til pasienten, holdt frem et lite plastkrus med en gul pille i, og sa: «Jeg vet du ikke ønsker det, men denne må du ta…» Jeg forsøkte å si det så omsorgsfullt som mulig. Hun var tvangsinnlagt. Hun visste at klagen ikke hadde ført fram. Og hun nektet fortsatt. Hun gråt. Jeg var fersk og usikker. Hvordan skulle jeg gå frem? «Jeg tar livet mitt om du presser meg til å ta dette!» Jeg forsøkte igjen. Hun nektet.

Etter lange forhandlinger gikk hun til slutt med på å ta tabletten. Gråtende. Jeg holdt fasaden og sa hun kunne ta kontakt med meg når som helst, om hun vil snakke om dette i etterkant. Hun så på meg med den aller største anklage, og jeg forlot rommet. Deretter gikk jeg rett inn på kontoret mitt. Vi ble to som gråt denne dagen. Jeg følte meg slem. Var det dette legegjerningen min skulle gå ut på? Å bringe folk i en slik tilstand? Mente hun alvor når hun sa at hun ville ta livet sitt? Var jeg enig i at den enkeltes autonomi kunne settes til side på denne måten? Hva var samfunnets motiver?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse