Annonse
04:00 - 30. januar 2009

President eller pingle?

Obama er langt mer enn en begavet retoriker. Han har alt endret amerikansk politisk kultur.

Annonse

Denne gangen var annerledes. Jeg sto blant to millioner mennesker på The Mall foran Kongressen i Washington da Barack Obama ble innsatt som USAs 44. president.

Først opplevelsen av et stemningsskifte: Politi og heimevern som var der for å holde orden, bidro til både god orden og god stemning ved sin vennlighet. Ikke brysk pranging av våpen, men smilende tilrop: «Good morning – welcome! Good to see ya’! Enjoy!»

Andre opplevelse var en velkjent norsk erfaring: Å stå i bitende minusgrader og vente i isnende vind i hele fem timer før selve seremonien, var en prøvelse. Men nettopp slike prøvelser er nordmenn trenet for ved Holmenkolldager og på Bislett-tribuner. Man kler seg etter været, ikke breddegraden (Washington ligger sør for Madrid). Bestemødre fra Louisiana i småsko hadde det verre. Men de holdt ut, de også, og danset til «American Pie» spilt på storskjermene.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister