Annonse
04:00 - 30. januar 2009

President eller pingle?

Obama er langt mer enn en begavet retoriker. Han har alt endret amerikansk politisk kultur.

Annonse

Denne gangen var annerledes. Jeg sto blant to millioner mennesker på The Mall foran Kongressen i Washington da Barack Obama ble innsatt som USAs 44. president.

Først opplevelsen av et stemningsskifte: Politi og heimevern som var der for å holde orden, bidro til både god orden og god stemning ved sin vennlighet. Ikke brysk pranging av våpen, men smilende tilrop: «Good morning – welcome! Good to see ya’! Enjoy!»

Andre opplevelse var en velkjent norsk erfaring: Å stå i bitende minusgrader og vente i isnende vind i hele fem timer før selve seremonien, var en prøvelse. Men nettopp slike prøvelser er nordmenn trenet for ved Holmenkolldager og på Bislett-tribuner. Man kler seg etter været, ikke breddegraden (Washington ligger sør for Madrid). Bestemødre fra Louisiana i småsko hadde det verre. Men de holdt ut, de også, og danset til «American Pie» spilt på storskjermene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse