Annonse
04:00 - 09. januar 2009

Obamas multitasking

Obama blir krisepresidenten. Har han simultankapasiteten?

Annonse

Nobelprisvinneren Herbert Simon sa at mennesket er a one at the time machine: Det evner ikke tenke på mer enn én ting om gangen. Alle har erfart at en sjåfør slutter å snakke når trafikken plutselig blir farlig. Computere, derimot, er laget for parallell processing og kan håndtere flere stimuli på samme tid. Vi makter bare å gjøre mer enn én ting når de andre er automatisert. Selv det kan røyne på: President Lyndon B. Johnson sa om Gerald Fords sjabre simultankapasitet: He can’t walk and chew gum at the same time.

Evnen til å håndtere flere ting på en gang kan utvides enten ved delegering (å gi andre oppgavene og ansvaret) – eller ved preparering (forhåndsbeslutninger og rutiner for fremtidige avgjørelser). En statsminister har et sett statsråder med hver sine departementer. Et parti har et program og prinsipper som gir retning for enkeltbeslutninger.

Men de som er delegert ansvar vil gjerne sjekke med sjefen og sikre seg ryggdekning. Og sjefen vil heller ikke overrumples og bindes av et fait accompli. Derfor består trykket mot toppen. Som president Harry Truman sa: The buck stops here.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse