Annonse
04:00 - 23. januar 2009

Markedets byråkrater

Høyresiden hadde rett da de sa det var for mye byråkrati. Så skapte de mer av det.

Annonse

«Systemet er problemet.» Slik lød et av Fremskrittspartiets slagord før i tiden. Kampen mot dustete byråkrati, rigide reguleringer og overformynderi var selve drivstoffet i høyrebølgen. Alle som har opplevd slikt kjenner seg igjen i høyrepartienes rop om mer frihet for den enkelte.

Snakker du med hjemmehjelpere i Bergen kommune, vil mange av dem fortelle deg om hvordan arbeidsdagen deres blir stadig mer detaljstyrt. De er regulert på minuttet. Før kunne hjemmehjelperne bruke litt mer tid på en eldre dame som trengte noe ekstra, og så heller gå tilsvarende tidlig fra en som var i fin form den dagen. Nå finnes det ingen fleksibilitet, og mindre rom til å ta individuelle hensyn. Valgene tas ikke lenger av hjemmehjelperne selv, men reguleres av byråkratiet. Det måles og kontrolleres. Det er gode tider for rigid offentlig regulering. Her skal du få et paradoks: Det er Fremskrittspartiet som har byråden for helse og omsorg i Bergen.

Alle politiske retninger baserer seg på et bestemt kunnskapssyn. Hvor du plasserer makt, avhenger av hvem du tror sitter på innsikten som skal til for å gjøre de mest fornuftige beslutningene og prioriteringene. I sosialdemokratiets gullalder sto statens kunnskap i sentrum. Det var ikke grenser for hva slags innsikt som kunne kodifiseres, legges inn i statistikker og gjøres om til sosialt entreprenørskap. Staten og Partiet visste best. Siden det var staten som var motor, måtte det legges begrensninger på privates handlingsrom og bruken av markedsløsninger.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister