Annonse
04:00 - 09. januar 2009

En lykkelig fugl

Annonse

I finanskrisenes tid gjør det godt å tenke ordet investering i en annen betydning enn den pekuniære. Jeg tenker ikke bare på den psykologiske betydningen av å investere innenfor en driftsøkonomi, forelske seg i et annet menneske, satse på et forhold, ei heller på det å trøste seg med kulturell kapital, som gjerne blir en utvei i trange tider. Jeg tenker at det å investere tid og penger i god mat alltid gir overskudd, særlig når den tilberedes og inntas sammen med gode venner. Det behøver naturligvis ikke være verken oppsiktsvekkende eller dyr mat. Men enkelte ganger kan det lønne seg å strekke seg litt, skaffe de sjeldne råvarene, sette stolte tradisjoner på bordet. Innimellom alle de norske slagerne kan det smake med en fransk. For eksempel.

En kjent chef uttalte nylig at det ikke dreier seg om å finne opp nye ting, men om å finne frem til gode kombinasjoner av gode råvarer. Blant de beste råvarene han visste om, trakk han frem «chapon de Bresse»: Kapun. Kapun er navnet på kastrert hanekylling som stelles, trimmes og fôres pent i åtte måneder. De aller beste kommer fra Bresse øst i Frankrike, mellom Burgund og Jura.

Jeg lar meg inspirere av slikt, og i jakten på det beste av det beste gikk jeg derfor under et besøk i Paris før jul til innkjøp av en kapun fra Bresse. Bresse-kylling burde være ganske kjent, selv om vi her til lands aller nådigst får lov til å kjøpe den som frossenvare. Bresse-kapun er enda mer ettertraktet. Med en ganske så voksen kilopris (rundt seksti euro) blir en fugl til et selskap på åtte slett ingen liten investering. Men så absolutt en god sådan, slik det alltid lønner seg å traktere sine venner med det beste man har. Belønningen er blant annet lyset i gjestens ansikt, som Brillat-Savarin kunne ha sagt det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse