Annonse
04:00 - 16. januar 2009

Doktoren svarer

Ardis Storm-Mathisen har disputert med avhandlingen «Kontekstualisert mening – en diskursiv analyse av unges klær og identiteter» ved Universitetet i Oslo.

Annonse

Å være klesbevisst er et tegn på selvstendighet. Men hva er «behagelige» klær?

– De «unge» du beskriver er nærmere bestemt 13-åringer. Hvorfor valgte du akkurat denne alderen?

– 13-åringer befinner seg i en overgangsfase fra barn til ungdom, mest konkret ved at de flytter seg fra barne- til ungdomsskolen, og statuser og roller forandrer seg når de går fra å være eldst til yngst. I slike faser blir forbruksvarer, og da kanskje særlig klær, viktige markører for å vise på hvilket stadium man befinner seg i denne overgangen. De skiller seg fra barn ved det at de forventes å ta selvstendige valg, men de er ennå ikke der at de kan ta seg arbeid og få en selvstendig økonomi. Ved at andre må finansiere forbruket deres, oppstår en moralsk debatt rundt det de velger.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister