Annonse
04:00 - 04. januar 2008

Sadel

Krydret variasjon: Fylt lammesadel. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt
Annonse

De siste ukene i gamleåret var en kulinarisk spenning mellom tradisjon og reaksjon. I romjulen var det knapt mulig å få plass på byens sushirestauranter. Det var ikke få som var luta lei lutefisk og julemat, eller som ville nullstille ganen gjennom en annen type rå sjømat enn gravet, røkt og raket fisk. Tradisjon ble møtt med reaksjon også underveis mot høytidens urokkelige ribbe, torsk eller pinnekjøtt. «Hva spiser dere julaften, da?» Svarmulighetene på dette kvasiantropologiske spørsmålet kan telles på fem fingre. Akkurat den dagen finnes det ikke rom i herberget for eksperimenter. Alle som har forsøkt det, for eksempel lage en ny «vri» på ribbetilberedningen ved å smøre kjøttet inn med dijonsennep – noe som er svært så godt – er blitt kloke av skade.

Andre middager er mindre hellige. Blant julens mange måltider havnet derfor en lammesadel på bordet. Denne gang ikke helstekt med persille og griljermel som innpakning, men utbenet og fylt med litt spicy fyll. Fyllet og garnityren må kommunisere, de styrer på et vis retten mot et mål. For lammesadel kan ris i mange retninger.

Først må den utbenes. Med en skarp liten sabatier skjærer du langs ribbene og ned mot skinnet, uten å stikke hull på dette. Ribbenene hugger du opp og bruker til kraft, med blant annet timian og hvitløk. Den utbenete lammesadelen brettes ut, som en bok, fylles, og sys sammen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste