Annonse
04:00 - 05. september 2008

Den andre Thorbjørn Egner

Karius og Baktus er nasjonalskatter, men før deres tid var det grafikeren Egner som satte sitt preg på Bok-Norge.

Multikunstner: Thorbjørn Egners grafiske kunst er lite kjent, Lystige historier er en sjelden perle.
Annonse

Ingen har gitt oss barnebokklassikere som Thorbjørn Egner. Karius og Baktus, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by har vært nasjonalt allemannseie i over femti år. Men før han debuterte som barnebokforfatter i 1940, hadde Thorbjørn Egner utdannet seg som kunstner. Han gikk på Statens Håndtverks- og Kunstindustriskole i 1933-1934 under ledelse av Eivind Nielsen og Per Krohg og hadde blant annet arbeidet som reklametegner. Vi skal i denne forbindelse se nærmere på Thorbjørn Egner som kunstner, nærmere bestemt som grafiker.

Blant de eventyr P. Chr. Asbjørnsen samlet er det drøye ti som ikke ble utgitt i bokform før boken Erotiske folkeeventyr ble utgitt for få år siden. De var tidligere ansett som for kraftige og vulgære i sine erotiske detaljer. Asbjørnsen hadde imidlertid gitt en kopi av de ikke publiserte eventyrene til sin tyske venn Felix Liebrecht, som i 1883 ga ut en stensilert, uautorisert, udatert og anonym oversettelse av dem.

4. april 1943 ble tre av disse eventyrene utgitt som privattrykk av Bordklubben i Oslo med tittelen Brudenuggen. Boken var gjennomillustrert av Thorbjørn Egner. Bordklubben var en eksklusiv forening dannet i romjulen 1942 av seks antikvarbokhandlere og presse- og reklamemannen Olav Myre. I tillegg til Asbjørnsens tekst skrev Reidar Th. Christiansen en innledning og noter.

Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister