Annonse
04:00 - 05. september 2008

Den andre Thorbjørn Egner

Karius og Baktus er nasjonalskatter, men før deres tid var det grafikeren Egner som satte sitt preg på Bok-Norge.

Multikunstner: Thorbjørn Egners grafiske kunst er lite kjent, Lystige historier er en sjelden perle.
Annonse

Ingen har gitt oss barnebokklassikere som Thorbjørn Egner. Karius og Baktus, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by har vært nasjonalt allemannseie i over femti år. Men før han debuterte som barnebokforfatter i 1940, hadde Thorbjørn Egner utdannet seg som kunstner. Han gikk på Statens Håndtverks- og Kunstindustriskole i 1933-1934 under ledelse av Eivind Nielsen og Per Krohg og hadde blant annet arbeidet som reklametegner. Vi skal i denne forbindelse se nærmere på Thorbjørn Egner som kunstner, nærmere bestemt som grafiker.

Blant de eventyr P. Chr. Asbjørnsen samlet er det drøye ti som ikke ble utgitt i bokform før boken Erotiske folkeeventyr ble utgitt for få år siden. De var tidligere ansett som for kraftige og vulgære i sine erotiske detaljer. Asbjørnsen hadde imidlertid gitt en kopi av de ikke publiserte eventyrene til sin tyske venn Felix Liebrecht, som i 1883 ga ut en stensilert, uautorisert, udatert og anonym oversettelse av dem.

4. april 1943 ble tre av disse eventyrene utgitt som privattrykk av Bordklubben i Oslo med tittelen Brudenuggen. Boken var gjennomillustrert av Thorbjørn Egner. Bordklubben var en eksklusiv forening dannet i romjulen 1942 av seks antikvarbokhandlere og presse- og reklamemannen Olav Myre. I tillegg til Asbjørnsens tekst skrev Reidar Th. Christiansen en innledning og noter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste