Annonse
04:00 - 19. desember 2008

Sild-i-jul

Annonse

I disse førjulstider er det komplett umulig å få bord på et av de tradisjonelle smørbrødstedene i København, som Slotskælderen eller Kanalkaféen, om man da ikke har vært tidlig ute og reservert plasser, og det i meget god tid i forveien. Slotskælderen, som Morgenbladet har omtalt tidligere, er en usedvanlig hyggelig, jovial og ikke minst smørbrødkompetent institusjon. Et smørbrød med stekt, nedlagt sild, med en øl og en dillakevitt til er julekvelden god nok for de mange skandinaver og en og annen storøyd ekte turist som benker seg rundt de små bordene.

Hvorfor lager vi ikke stekt, nedlagt sild her hjemme? Det er jo så godt! Kanskje følger du opp med ribbensstek med rødkål, eller en pannestekt smørflyndre. Sitter du der lenge nok (her serveres bare «frokost», det vil si lunsj), vil det være passe mørkt ute til at det blir naturlig med en julegløgg på Hviids vinstue på Kongens Nytorv. Har du krefter nok, kan du deretter rekke å handle matvarer på Løgismose, men det er en lang spasertur til Nordre Toldbod. Turistfilialen på Nimb i Tivoli, med utsalg vis-à-vis Hovebanegården, er kun en nødløsning. Løgismose har alt en matfrik ønsker seg. Blant annet byens beste rib-eye steak. Og trøfler, krydder, delikatesser, pasta, sjokolade, og vin. Best å handle før lunsj.

Tilbake til «smørrebrødene»: Det er en tradisjon som det nå arbeides mye med innen bransjen. Det geniale er avgrensningen det lille rugbrødstykket gir retten, og smørbrødets overdådige høyde. Selv med små midler kan man skape en følelse av velstand og luksus. På den ene side er brødstykket bare et påskudd, men på den annen side får retten sin egenart nettopp ved at det er en «åpen» sandwich. Det finnes uskrevne regler for hva som kan inngå i et ekte «smørrebrød». Dette var ett av temaene på en nordisk konferanse i København om det nye nordiske kjøkken og om språket som brukes om det.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse