Annonse
04:00 - 04. april 2008

Kul­tur­at­ta­ché

Annonse

Det var da jeg rullet meg rundt i ørska på sofaen klokken halv to om natten at jeg kom til å tenke på filmprodusenten Brian Grazer. Brian har nylig avertert etter en kulturattaché, hvis jobb skal være å holde ham oppdatert på everything that’s going on in the world innenfor musikk, politikk og kultur. Og han vil betale den rette personen rundhåndet for å hjelpe ham å være på, som det heter. Som Brians kulturattaché vil man være et omvandrende zeitgeist, og man skal kunne forhøres på et hvilket som helst tidspunkt på dagen om hva som helst det er Brian vil vite. Han kan ikke bruke sin dyrebare tid til å lese bøker, høre musikk eller se alskens tv-serier.

Så det var nettopp hva jeg tenkte, da jeg lå der klokken halv to etter å ha sovnet fra dvd-en der det rullet noen episoder av tv-serien Prison Break: Dette tar tid. Jeg hadde ikke sovnet fordi jeg var uinteressert; det var konsentrasjonen som måtte gi tapt for søvnbehovet fordi jeg ikke hadde greid å begrense meg til et avsnitt eller to. Jeg var hekta på Michaels strabaser for å redde broren fra giftsprøyte, og siden jeg nå hadde sovet litt, tenkte jeg at det kunne ikke skade å se én episode til. Hvis jeg hadde hatt noen til å gjøre det for meg, hadde ikke resultatet blitt at jeg fremdeles lå på sofaen klokken kvart på fem.

Hvis jeg hadde hatt noen til å gjøre det for meg, hadde jeg ikke behøvd å lide meg gjennom Da Vinci-koden, som Brian har produsert. Jeg kunne ha sluppet å irritere meg over historieforfalskningen i A Beautiful Mind, en annen av Brians filmer, og bare oppsummert med «Russell Crowe/kraftfullt portrett av schizofren matematiker/Oscar-vinner». Jeg kunne knipset meg frem til noen samtaletriggende stikkord om American Gangster, og gått til lunsj istedenfor å sitte og trøkke i kinosalen. Jeg kunne lagt sordin på enhver analytisk krampetrekning som måtte melde seg, og sluttet å plage omverdenen med eventuelle alternative innfallsvinkler, og bare vært blid og enig og ikke minst oppdatert, helt på. «Primærvalg, liksom», kunne jeg si, om noen ville snakke politikk. «AFP-ordningen, blablabla», kunne jeg si (det hender det faktisk at jeg gjør).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse