Annonse
04:00 - 30. november 2007

Ter­ra Insecurities

Sam­men­fal­let av to hen­del­ser kan be­ly­se kon­tras­ten mel­lom to re­gi­mer og to sam­funns­syn.

Med et­ter­lønn: Ter­ra Securities er slått kon­kurs, og kon­sern­sjef Ola Sundt Rav­ne­stad skal få en et­ter­lønn på 5,5 mil­li­oner. Foto: Scan­pix
Annonse

Onsdag rapporteres at pengene som fire nordlandskommuner har satset gjennom Terra Securities er investert i strid med kommunenes egne etiske retningslinjer og i selskaper som Oljefondet har svartelistet - de produserer våpen og tobakk, knuser fagforeninger og bryter menneskerettigheter. Samme dag rapporteres at Edvard Munchs grafiske verk Vampyr 2 ble solgt for nær 12 millioner kroner. Hva er sammenhengen?

Terra Securities eies av en gruppe sparebanker - pluss konsernsjef i Terra Ola Sundt Ravnestad og administrerende direktør i Terra Securities Odd Arne Pedersen. Bare de siste fire årene har de tatt ut 32 millioner kroner hver - som er lite i forhold til aksjepostene de har i Terra Markets, hver på 14,5 prosent. Resten eies av 78 små sparebanker. Nå er den slått konkurs - så sparebankene vil også tape sine penger.

Munchbildet ble kjøpt av Sparebankstiftelsen DnB NOR, som skal ivareta sparebankenes tradisjoner ved å gi deler av overskuddet til allmennyttige formål. Etter kjøpet av Munchbildet uttalte Sparebankstiftelsen at det ble gjort for komme offentligheten til gode og ikke havne i en privat samling.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister