Annonse
04:00 - 05. januar 2007

Polenta

Etter jula: Dra til det norditalienske kjøkken med polenta.
Annonse

Etter at restene av all julematen er behørig fjernet fra både kjøleskap og sinn, flykter jeg tilbake til det sydlandske kjøkken. Det er jo fremdeles en form for vinter, så jeg vender meg ennå ikke mot lett og sommerlig mat. Jeg rigger meg til med smaksrike retter, som i all sin enkelhet ikke desto mindre krever et visst minstemål av teknikk og forståelse av de enkelte rettenes konsistens. Det er for eksempel ikke spesielt bra når en pastarett eller en risotto er “blitt som en polenta” – è diventato una polenta. Med det menes at den er mislykket: For fast, klebrig som en stivnet polentagrøt.

Men det nedsettende i dette uttrykket er bare relativt. Polenta – toskansk pûlende, av lat. põlenta, fra põllis, “pollen” og pûlvis, “pulver” – har for lengst fått en ny renessanse, etter lenge å ha blitt ansett som litt for enkel italiensk hverdagskost. For så vidt ikke så rart, alt det enkle og hverdagslige fra det italienske kjøkken kommer jo jevnlig tilbake som nye og inspirerende matretter.

Polenta er en grøt av gult eller hvitt maismel, eventuelt av bokhvete, eller også potetmel, eller en blanding, som blant annet, for variantene er naturligvis mange, kan lages med én del mel og fire deler saltet vann. Kok opp vannet, ha i salt, rør inn polentamelet litt etter litt, la det syde i en tre kvarters tid under stadig omrøring. Bruk helst en kobber- eller støpejernsgryte.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse