Annonse
04:00 - 05. januar 2007

Politikkens miljøsvik

Er Stoltenbergs miljøoptimisme like naiv som Chamberlains tro på at Hitler ikke ville gå til krig?

Annonse

På et vis er det beundringsverdig med en statsminister som åpner det nye året med en entusiastisk beskrivelse av hvordan vi og teknologien skal redde miljøet – på et tidspunkt der medienes, og muligens folkets, bekymring for klimaet har kommet tilbake for fullt. Stoltenberg lar seg i hvert fall ikke psyke ut av vær og pessimistiske mediebeskrivelser, og han får oss for en stakket stund til å huske at vi mennesker kan gjøre underverker hvis vi vil.

Men får han oss til å tro at vi vil? Nei, de tiltakene som skal gjelde i dag er for små, og de som skal gjelde i fremtiden er for lite forpliktende. Hans utspill i nyttårstalen om at statsansatte skal betale klimakvoter når de flyr, var langt mer utspill enn tiltak. Det koster statskassen noen titalls millioner, men får neppe særlig mange statsansatte til å fly mindre.

Dersom man har en viss mistanke om at miljøutfordringen kan sammenlignes med en krigsutfordring – altså at vår fred og sikkerhet er truet av klimaforandringene – blir Stoltenbergs nyttårstale både naiv og patetisk. Det er akkurat som om han skulle si at vi har en fiendtlig stat i vår nærhet, men at vi skal skaffe oss nye våpen om en ti års tid.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister