Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Statsrådens verktøykasse

Etter at Eierskapsmeldingen ble lagt frem, må vi konstatere at verktøykassa er like tom.

Uten verktøy: Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen presenterer eierskapsmeldingen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Annonse

“Statsrådens verktøykasse er tom”, sa næringsminister Ansgar Gabrielsen – og skapte historie. Det var antagelig ikke så smart å si det akkurat da, selv om det var sant. Men Gabrielsen skrev seg i hvert fall inn i de politiske historiebøkene. Sjelden har et bilde fungert mer effektivt for å fremme et politisk budskap.

Reaksjonene som fulgte i kjølvannet av uttalelsen, viser hvor farlig det kan være å si sannheten i politikken. For det er nok flere enn Ansgar Gabrielsen som har oppdaget at Næringsdepartementet er et vanskelig departement. Selve eksistensen av departementet, og navnet på det, etterlater jo inntrykk av at det er her det bedrives næringspolitikk, altså politikk for (eller i verste fall mot) næringslivet.

Men det er jo i grunnen ikke sant. Den viktigste politikken for næringslivet utformes helt andre steder, blant annet i Finansdepartementet, Samferdselsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet. Næringsministeren, derimot, har nesten ingen virkemidler av betydning til rådighet. Gabrielsen er derfor ikke den eneste næringsministeren som har holdt det gående med relativt tom verktøykasse de senere år.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse