Annonse
04:00 - 22. desember 2006

Jul i Palmehaven

Det var en gang i den søte juletid, at jeg tok inn på Britannia hotel i den nordenfjeldske hovedstad, og lot meg friste til å dinere i ett av landets desidert fineste restaurantlokaler, Palmenhaven.

Ingen jul uten: Lutefisk og akevitt, etter hvert opp i en høyere enhet.
Annonse

Mutters alene reserverte jeg et bord og meddelte hovmesteren at jeg aktet å spise lutefisk, en av stedets spesialiteter.

Det er et historisk og kolonialistisk sus over dette etablissementet, og om jeg lot all ironi fare, og aktivt glemte at det nok helst er tale om etterligning av en stil, kunne jeg drømme meg inn i det nittende århundrets britiske imperialisme, hvor de mest fjerntliggende utposter i sin tid gav britene en hjemlig trygghet ved hjelp av mørkt tre, messing og chesterfieldmøbler. Der kunne de innta sin gin and tonic i full forvissning om at de sto på sivilisasjonens tinde.

Palmehaven fremsto i all sin juleprakt. Takhvelvingen var dypblå, englefigurer hang og dinglet fredelig i snorer over serveringsfatene i midten av lokalet, tunge kandelabre bar høye stearinlys. En kompetent pianist underholdt, med alt fra Sinatra-låter til julesanger. Den unge, snauklipte servitøren trakterer meg etter alle kunstens regler, spør om herren ønsker ditt, om herren ønsker datt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse