Annonse
04:00 - 17. november 2006

Boulay de la Meurthe eller Erik Lie?

Boulay de la Meurthe var sønn av en landarbeider, ble en dyktig advokat, var en av Napoleons allierte, spilte en betydelig rolle ved utformingen av Code Napoléon, og endte opp som greve. Ettertiden kjenner ham best for utsagnet: “C’est pire qu’un crime, c’est une faute” – “Det er verre enn en forbrytelse, det er en dumhet.”

Annonse

Lederne av våre statsdominerte toppbedrifter, Eivind Reiten i Hydro og Jon Fredrik Baksaas i Telenor, har skaffet seg opsjonsavtaler, trolig uten sidestykke når det gjelder rask ekstragevinst for å utføre den jobben man alt er godt betalt for. Baksaas måtte i tillegg gjøre tilbaketog i vår, da hans selskap – vårt selskap – hadde sponset datteren hans og hennes 25 venninner med 100.000 til gratis mobiltelefoner og gratis tellerskritt i russetiden.

Ikke bare fremstår de to med pletter på dressen. De har også bulket bedriften – selve merkevaren de skal profilere: bedriftens omdømme. Ja, i den grad at forlaget Damm neppe vil la Hydro eller Telenor få plass blant selskapene i spillet “Monopol”. For slike gutter, det vil ikke gamle Norge ha. De har beriket seg selv, men skadet selskapet. Det er en så åpenbar dumhet, at man kan spørre om de har dømmekraft nok til å fronte sine foretak.

Hovedleverandøren av ideologi for næringslivet mener selvsagt at opsjonsgevinstene er utmerket og at “politikerne” nå bråker uten grunn. På lederplass skriver Dagens Næringsliv 15. november at “poenget med opsjonsavtalene er at ledelsen skal få noe ekstra dersom selskapet gjør det bedre enn ventet og at de skal belønnes på samme måte som aksjonærene, ved å få del i aksjekursens oppgang.”

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse