Annonse
04:00 - 21. april 2006

Israels innflytelse

Det er neppe tilfeldig at Jonas Gahr Støres to synlige feil er gjort i håndteringen av Israel/ Palestina-konflikten. Der er handlingsrommet ekstremt lite.

Annonse

SV får kanskje ikke endret norsk Midtøsten – politikk i særlig grad, men partiets regjeringsdeltagelse fører i hvert fall til at det blir synligere enn noen gang hvor lite handlingsrom norske diplomater føler at de har i forhold til Israel – og/eller USA.

Da Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg i vinter tvang Kristin Halvorsen til en ydmykende retrett om forbrukerboikott av Israel, var vi en del som undret oss. Vel var SV-leder Halvorsen dum som trodde at hun kunne handle som partileder uten å bli oppfattet som statsråd, men det var tross alt begått mange andre dumheter av andre statsråder uten at statsministeren hadde hisset seg særlig opp.

Jonas Gahr Støres personlige brev til kollegene i USA og Israel bar også preg av en viss panikk. Spesielt fordi brevet inneholdt Israel-vennlige formuleringer som Norge ikke hadde brukt på mange år. Mange av oss observatører kunne konkludere med at USA og Israel hadde presset hardt på Norge for å unngå forbrukerboikott, og at norske myndigheter var ekstra påvirkelige for slikt press.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse