Annonse
04:00 - 13. januar 2006

Svaret er debatt

Utvalget som skal prioritere helseressursene ble spurt om å si “ja” eller “nei” til kostbar kreftbehandling, men svarte med å etterlyse debatt. Kanskje er det lurt.

Annonse

320 kvinner med brystkreft kan få bedre behandling dersom samfunnet bruker 100 millioner kroner ekstra på nye metoder. Er det rettferdig og riktig at de får den behandlingen? Det er spørsmålet Helse Vest har stilt til flere nasjonale instanser. “Nasjonalt råd for prioriteringer i helsetjenesten” svarer med å ramse opp en rekke hensyn som må tas i vurdering av saken, for så å konkludere med at departementet må få ulike vurderingsinstanser til å samarbeide, og at både debatt og beslutning må være offentlig.

Det er ingen som helst veiledning å hente for kreftlegene i Helse Vest og ved de andre helseregionene. Det er litt av et paradoks: Det er et velkjent problem at utvikling av medisiner, metoder og maskiner innen helsevesenet stadig bringer frem nye, vanskelige prioriteringsdiskusjoner. Derfor har man laget et “nasjonalt råd” som skal hjelpe myndighetene og legene. Men nå er det blitt så vanskelig at selv de som er satt til å prioritere, har gitt opp.

Abdikasjonen bygger nok på bitter erfaring. Sist gang rådet ga et klart råd, om å prioritere barn lavere i behandlingskøen, ble det mediestorm. Debatten ble lagt død på noen dager etter at et samstemt politikerkorps hadde fastslått at barna ikke skulle vente lenger på behandling. Prioriteringsrådets poeng – om at det var verre for de eldre å vente på behandling – ble fullstendig borte.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse