Annonse
04:00 - 06. januar 2006

Olje- og gasspresset

Det må være lenge siden det klassiske miljøvernet har stått så svakt som nå. Kan teknologioptimismen virkelig bli som på 50-tallet igjen?

Annonse

NHOs årskonferanse traff tidsånden denne uken med sin konferanse om nordområdene. Det siste halve året har “alle” skjønt at det er i nord Norges politiske utfordringer ligger. Stadig flere har også latt seg overbevise om at det er der næringslivet har en mest gyllen fremtid. Olje- og gassutvikling både i de norske og russiske deler av Barentshavet skal være en motor for utvikling av et moderne og sammensatt næringsliv av leverandørindustri, fiskerinæring og turisme. I hvert fall blir det slik, dersom ECONs scenario for Nord-Norge slår til.

Konsulentene i ECON, med sjefen Kjell Roland i spissen, var betalt av NHO for å lage scenariet der de “snudde Norge på hodet”. Det bør vurderes i lys av det, og trolig er scenariet en bedre beskrivelse av den styrende klasses tenkemåte i dag, enn en god forutsigelse om utviklingen i Nord-Norge 20 år frem i tid.

Derfor er det interessant å trekke frem et lite element fra ECONs fremtidshistorie – det om oljeulykken på russisk side i 2009. Under en prøveboring går det galt, og det lekker ut masse olje, som nesten ikke brytes ned i det kalde klimaet. Folk blir vekket, heter det i scenariet. Vekket til hva? Ikke motstand mot oljeselskapene, men til mobilisering for norsk forsterket innsats, slik at det ikke igjen skal bores med så dårlig teknologi og så lite sikkerhet som man har hatt i Russland.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse