Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Jul på NOMA

Danske kraft: Det er som om vindmøllene utenfor innseilingen til København på forhånd har pekt mot den enkle, naturlige kraften i NOMAs kjøkken. Foto: Kimmeridge
Annonse

Restaurant NOMA er en av mine favoritter i København, og dermed i Norden, og kanskje i Europa i det hele tatt. NOMA – det rimer på soma, som jo betyr “kropp” – og kunne være et akronym for nordisk mat. Klanglikheten med soma er ikke uvesentlig: Dette er et sanselig spisested, hvor René Redzepi og Claus Meyer har dyrket frem et nordisk kjøkken som ikke har sitt like på våre breddegrader. En lunsj her midt i den søte juletid er en fest for hver eneste kjente sans. Her er det et “foie gras-fritt område”, som Redzepi har sagt det ved en anledning, og allikevel har restauranten fått en Michelin-stjerne, etter kort tids drift.

NOMA ligger som en liten utpost ute på en forblåst brygge rett overfor Nyhavn, i et renovert pakkhus som nå er et kulturhus kalt Nordatlanterens brygge. NOMAs interiør er preget av en ren, enkel og samtidig definitivt rustikk design. Litt rått og liksom upolert, som et furet, værbitt stabbur på fjellgarden der jaktlaget har sin base år etter år – og så-ledes ytterst stilig. Dyreskinn på stolryggene, nakne tregulv og fakler utendørs konnoterer et urnordisk livsmønster. Arkitekten bak disse samkjørte nordiske linjene er en kvinne ved navn Signe Bindslev Henriksen. Hun har tilført stedet en eim av tradisjon holdt i tømme av moderne design, og slik åpnet for den gastronomiske innovasjon som tross alt står i sentrum, ja, som faktisk fremheves og aksentueres av rommet og dets enkle innredning. Helt ned til måltidets avsluttende aksent, pepperkake-isen, går rommet og dets atmosfære hånd i hånd. Det er som om vindmøllene utenfor innseilingen til København på forhånd har pekt mot den enkle, naturlige kraften i NOMAs kjøkken. For enkelheten i designen går igjen i maten, med uthevet vekt på råvarenes friskhet og nordiske, og til og med arktiske opprinnelse. Overlevelsesevnen og livslysten vekkes: Man blir minnet om de iskalde strøk vi faktisk lever i, og samtidig om at livet her kan ta mer enn levelige former. NOMA er en ambassadør for livslyst og dedikasjon.

NOMAs mat er spesiell. Informasjonen om ingrediensene strekker seg helt ned til angivelse av meltype og oppvekststed for urter. Nordisk kjøkken er verdenskjent for renhet og innovasjon, og Redzepi og Meyer har klart å skape et gjenkjennelig kjøkken midt i floraen av det kvalitetspregede gastronomiske tilbud over hele denne lille flekken på globusen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse