Annonse
04:00 - 07. januar 2005

Jordskjelvet i Lisboa og tsunamien i Asia

Flere av temaene fra opplysningstiden kan gjenfinnes i den offentlige debatten om katastrofen i Sørøst-Asia.

Alt ødelagt: Et indonesisk flagg er det som står igjen etter at flodbølgen vasket vekk landsbyen på øya Malinggei på kysten av Sumatra, Indonesia. Tsunamien har minnet menneskeheten om vår grunnleggende sårbarhet, skriver Thomas Hylland Eriksen.
Annonse

Da det store jordskjelvet raserte Lisboa i 1755 og drepte flere titall tusen mennesker, var Opplysningstiden i full oppblomstring. De europeiske elitene var i ferd med å riste av seg religiøs fatalisme, og begynte så smått å tro at verden var et godt sted som stadig ble bedre takket være fremskritt innen teknologi og vitenskap. Filosofen Leibniz hadde erklært at vi levde i “den beste av alle mulige verdener”. Benjamin Franklin var tilgjengelig i fri dressur med sine oppfinnelser, progressive ideer og ukuelige optimisme. Og demokratiske reformer var i emning på begge sider av Atlanteren.

Voltaire, fremst blant opplysningsfilosofene, skrev et dikt umiddelbart etter det store jordskjelvet, der han skarpt kritiserte Leibniz og hans tilhengere for overdreven optimisme, og dessuten distanserte seg fra religiøse tolkninger av naturkatastrofer. Få år senere skrev Voltaire romanen Candide, der jordskjelvets dypere betydning blir diskutert. Boken konkluderer med den berømte anbefalingen om “å dyrke sin hage” (cultiver son jardin), ettersom det er liten grunn til å tro at et annet samfunnssystem vil være bedre enn det vi har.

Rousseau hadde et annet syn. I et langt brev til Voltaire påpekte han at selv om jordskjelvet ikke var menneskeskapt, kunne det tenkes at en annen samfunnstype ville ha blitt mindre alvorlig rammet. Sett at folk hadde bodd mer spredt, og ikke klynget seg sammen i Lisboa (som før jordskjelvet var Europas fjerde største by), og sett at de var blitt evakuert så snart de første rystningene ble registrert?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse