Annonse
04:00 - 14. oktober 2005

Ettermælene

Biografien over Bondevik har tittelen “midtbanespilleren”, men strengt tatt har han spilt mest i forsvar – og da blir man sjelden stjerne.

Annonse

Om noen uker setter Kjell Magne Bondevik seg på plass i Aschehougs lokaler for å skrive sine memoarer. Som statsministre flest er det viktig for ham å sikre ettermælet. Vi i pressen har allerede holdt på med historieskrivingen en stund, og det er påfallende hvor lidenskapsløst pressen behandler ham.

Det var riktignok en kommentar i Nationen denne uken om mannen som “sviktet sentrum”, men ellers er det få kraftuttrykk i omtalene. Det legges vekt på hans evner til å samarbeide og å kompromisse, og skrives om hans appetitt på makt. De mange forsøk på å karakterisere hans seks og et halvt år som statsminister, har stort sett endt opp uten krystallklare konklusjoner.

En forklaring er at Bondevik står plassert i politikkens sentrum, og at han ikke på noe område representerer ekstreme standpunkter. Da blir også reaksjonene på hans politikk moderate. Bondeviks eneste biograf frem til nå, Erling Rimehaug i Vårt Land, la vekt på ståstedet i det partipolitiske sentrum da han satte tittelen “midtbanespilleren” på sin bok om statsministeren.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse