Annonse
04:00 - 14. oktober 2005

Ettermælene

Biografien over Bondevik har tittelen “midtbanespilleren”, men strengt tatt har han spilt mest i forsvar – og da blir man sjelden stjerne.

Annonse

Om noen uker setter Kjell Magne Bondevik seg på plass i Aschehougs lokaler for å skrive sine memoarer. Som statsministre flest er det viktig for ham å sikre ettermælet. Vi i pressen har allerede holdt på med historieskrivingen en stund, og det er påfallende hvor lidenskapsløst pressen behandler ham.

Det var riktignok en kommentar i Nationen denne uken om mannen som “sviktet sentrum”, men ellers er det få kraftuttrykk i omtalene. Det legges vekt på hans evner til å samarbeide og å kompromisse, og skrives om hans appetitt på makt. De mange forsøk på å karakterisere hans seks og et halvt år som statsminister, har stort sett endt opp uten krystallklare konklusjoner.

En forklaring er at Bondevik står plassert i politikkens sentrum, og at han ikke på noe område representerer ekstreme standpunkter. Da blir også reaksjonene på hans politikk moderate. Bondeviks eneste biograf frem til nå, Erling Rimehaug i Vårt Land, la vekt på ståstedet i det partipolitiske sentrum da han satte tittelen “midtbanespilleren” på sin bok om statsministeren.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister