Annonse
04:00 - 07. januar 2005

Katastrofereaksjon

Annonse

Det er dager da det å ha sin egen skråblikkspalte føles mer som en byrde, enn som et privilegium. Humortesten er ofte et hendig instrument til å måle hvor vi står hen i forhold til en voldsomt tragisk eller grotesk hendelse. Alle har et søskenbarn på Gjøvik, men ingen har en bestemor i Orkdal. To oppussingsobjekter rimelig til salgs på Manhattan. Ja, jeg er saudiaraber. I alle fall er det det som står i flysertifikatet mitt. Er det tilfeldig, når svenskene er slikt et byråkratisk og regelbundet folk, at henholdsvis den største seriemorderen og den største massemorderen over kjølen heter Quick og Flink? I USA verserer fremdeles barnerim om Ed Gein, den surrealistisk burleske seriemorderen som inspirerte filmene Psycho, Motorsagmassakren og Nattsvermeren.

En opplagt og kreativ forsamling utførte humortesten på katastrofen i Sør-Asia nå nyttårsaften. Vi imiterte Bondeviks og Petersens Hallo i uken-stemmer, og lot dem holde taler med fraser som at “nå gjelder det å holde hodet over vannet”, “i kjølvannet av katastrofen blablabla”, “tallene flyter fortsatt”, og så videre, vi imiterte Bjarte Hjelmelands resitasjon av Terje Vigen, den underlig gråsprengte på “den ytterste nøgne ø” (tok den?), på skummende bergensk, vi hadde spontane rollespill der en stakkars Star Tour-ansatt fikk foreta “et par dagers opprydning” og feie både det ene og det andre under teppet, vi lot Hans-Wilhelm Steinfeldt rapportere andpustent til det norske folk … fra en ergometersykkel, og en og annen reporter posere på stranden i våt t-skjorte.

Men det var ingen som lo noe særlig. Man pirket litt i maten, smilte høflig for forsøket, klødde seg diskret i ansiktet, kremtet forsiktig og gikk på toalettet en tur. Humor er en sunn reaksjon, ikke stygg eller pervertert, som noen sikkert vil hevde. Men vi er ikke rede ennå. Og det kommer nok til å ta tid.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse