Annonse
04:00 - 03. desember 2004

Skal jeg si du er lik en sommerdag?

Sikkert er det at det shakespearske språk for kjærlighet (både mellom mann og kvinne og mann og mann) er sterkere og striere enn det meste i den vanlige såkalte diskursen about love.

Forlagsredaktør i forlaget Oktober og forfatter. Seneste bøker: Kanskje. Kanskje ikke (barnebok 2003), Poetokrati (essay, 2003) og In vivo (roman, m. Håvard Syvertsen, 2004) geir.gulliksen@oktober.no
Annonse

Var det Shakespeare som oppfant oss? Omtrent sånn formulerte Harold Bloom seg, og det var kanskje en variasjon over noe Alexandre Dumas skal ha sagt: at etter Gud var Shakespeare den som hadde skapt mest. Akkurat nå, når Shakespeares sonetter nettopp er utgitt i en komplett norsk gjendiktning, fremstår dét egentlig som en ganske adekvat påstand. Ja, og akkurat nå burde vel Norge se sånn ut: på busser og tog, i kontorlandskapene, ved lunsjbordene og i alle ledige trapper sitter det folk i alle aldre, hver og en av dem har en svart og hvit bok i hendene. De leser Shakespeares sonetter! Burde ikke alle lese Shakespeares sonetter? Jo, i alle fall langt flere enn de som kanskje kommer til å gjøre det. (Og hvis det er noen der ute som leser dette: hold opp med en gang, legg vekk Morgenbladet, gå heller og les Shakespeare.)

Sonettene ble utgitt første gang i 1609, da Shakespeare var 45 år gammel, og med nesten hele sitt forfatterskap bak seg. Sonettene har vel bare langsomt arbeidet seg inn som en anerkjent del av Shakespeares øvrige verk. En uendelig lang diskusjon som har fulgt dem, omtrent siden slutten av 1700-tallet, gjelder om de kan leses biografisk. Og i så fall: hva forteller de om den Shakespeare som skrev dem?

I etterordet til boken skriver Olav Lausund at Shakespeare”s Sonnets er “den mest omdiskuterte diktsamling som noen gang er utgitt på engelsk. Alle er enige om at sonettene er kjærlighetsdikt, men hva slags kjærlighet de handler om og hvilket forhold de eventuelt har til dikterens eget liv, er, for å si det forsiktig, omstridt.” Lausund siterer Stephen Booth, som har skrevet: “Det er nesten helt sikkert at Shakespeare var homoseksuell, biseksuell eller heteroseksuell. Sonettene kaster ikke noe lys over den saken.”

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse