Annonse
04:00 - 17. desember 2004

Praha-Seattle tur/retur

Cathrine Holst - Cathrine Holst er utdannet sosiolog. Hun er stipendiat ved Senter for vitenskapsteori, Universitetet i Bergen, og medlem av redaksjonen i Nytt Norsk Tidsskrift. cathrine.holst@svt.uib.no
Annonse

Det er et stykke fra Øygarden til Praha. Sommeren 1997 hadde vi bodd i teltleir på Kollsnes i Øygarden, vest for Bergen. Naturkraft skulle bygge gasskraftverk. Vi var imot, og hadde reist til Kollsnes for å protestere. Talskvinnen for Fellesaksjonen mot gasskraftverk var øygardingen Aud Karin Oen. 100 000 hadde skrevet seg på liste mot utbyggingen. 900 av dem bodde i Øygarden. De utgjorde rundt førti prosent av kommunens stemmeberettigede.

Gasskraftverket ville øke Norges samlede utslipp av klimagasser med to prosent. I 1993 hadde Norge forpliktet seg til å redusere utslippene gjennom ratifiseringen av Klimakonvensjonen. Forpliktelser forplikter, mente vi. Det var vått og kaldt rundt teltene, men god stemning. Lokale krefter og tilreisende aktivister side om side for felles sak. Det ble faktisk ikke bygget gasskraftverk i Øygarden det året.

26. september 2000 var Praha åsted for toppmøte i Verdensbanken og Det internasjonale pengefond (IMF). Titusener av demonstranter meldte sin ankomst. Busser ble satt opp fra byer over hele Europa, også fra Trondheim, Oslo og Bergen. “En annen verden er mulig”, sa vi, og dro av gårde.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse